Az LMP otthonvédelmi népszavazást szorgalmaz a lakóhelyek biztonságáért

Az LMP továbbra is elkötelezett az általa kezdeményezett otthonvédelmi népszavazás mellett, mert szerintük az megakadályozhatja a kormányt a lakóhelyek biztonságának veszélyeztetésében – mondta a párt országos elnökségének tagja csütörtöki, online is követhető sajtótájékoztatóján.

Szendefy Mária azt mondta: az otthonvédelmi népszavazás alkalmas eszköz annak elérésére, hogy az emberek saját maguk dönthessenek arról, mi történik a lakóhelyükön és ne „egy kormányzati ámokfutás áldozatai” legyenek.

Felidézte: a Lázár János által vezetett Építési és Közlekedési Minisztérium először úgy próbálta megakadályozni a népszavazást, hogy az érintett jogszabályt beépítette az építészeti törvénybe. Amikor az LMP újra „nekifutott” és a Nemzeti Választási Bizottság egyhangúan jóváhagyta a kezdeményezést, akkor a minisztérium fellebbezést nyújtott be.

Szendefy Mária hangsúlyozta: az LMP abban bízik, hogy a Kúria várhatóan május közepén meghozandó döntésével jóváhagyja a népszavazást.

Az ellenzéki politikus értékelése szerint a kormány a szavak szintjén gyakran úgy tesz, mintha azt tartaná ideálisnak, ha a lakóövezetekben az ott élők, az önkormányzatok és a civil szervezetek dönthetnének. Ugyanakkor a kiemelt beruházásokról szóló törvény léte mindezen célokkal ellentétes – mondta.

Emlékeztetett: Debrecenben, Sóskúton és Gödön is aktívan tiltakoznak az ott élők az ellen, hogy lakóhelyüktől pár száz méterre akkumulátorgyárak épüljenek.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!