Az LMP parlamenti határozattal védené a közalkalmazotti státuszt

Az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a közalkalmazotti státusz védelme érdekében – mondta Ungár Péter országgyűlési képviselő vasárnap a Facebookra feltöltött videójában.

A kormány módszeresen kiüresíti és leépíti a közalkalmazotti bértáblát és jogállást. Ez már megtörtént a kulturális területen és a szakképzésben dolgozók esetében, továbbá az alapítványi átállással sok felsőoktatási munkavállalónál is.

A közalkalmazottak közül a szociális dolgozók vannak a legrosszabb helyzetben, több mint 75 százalékuk ugyanis a garantált bérminimumnak megfelelő összeget kapja. Ennek eredményeként mintegy 15 ezer munkavállaló hiányzik a szociális ellátórendszerből.

Frakciótársa, Hohn Krisztina hangsúlyozta, az önkormányzati rendszerben dolgozók is nagyon rossz helyzetben vannak, mivel a kormány évek óta nem nyúlt a közalkalmazotti bértáblához, annak csak egyes alegységeit módosította.

Az LMP szerint a diplomás bérminimum bevezetését, valamint a majdnem tíz éve változatlan köztisztviselői alapilletmény sürgős és drasztikus emelését sem szabad tovább halogatni.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!