Az LMP radikális változtatást sürget a zöldpolitikában

Az eddigi politikákkal a kihívásokat nem lehet kezelni, radikális változtatás kell a zöldpolitikában – mondta az LMP két társelnöke csütörtökön Mátrafüred-Sástón.

Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté az Ökopolisz nyári akadémián, „A zöldpolitika súlya és szerepe a választásokon” című előadáson arról beszélt, hogy a zöldpolitika fel fog értékelődni, mert az ökológiai problémák kikényszerítik azt.

Az ökológiai válság mélyül, láncreakció-szerű változások indultak el. Ezzel párhuzamosan világszerte erős tőkekoncentráció tapasztalható, miközben egyre többen szegényednek el. A társadalmi és ökológiai problémák összefüggenek, ezért a politikai paradigmaváltás szükségszerű és elkerülhetetlen – hangzott el.

Hangsúlyozták: a zöldpolitika nem pusztán környezet- és természetvédelem, hanem olyan ideológia, amely a gazdaságot, a társadalmat és a környezetet egy rendszerben vizsgálja, támaszkodva a baloldali és konzervatív értékekre.

Az emberek többsége nincs tisztában a környezeti problémák súlyosságával. A klímaváltozás itt van, sokkal hamarabb térdre fog kényszeríteni bennünket, mint gondolnánk – mondták.

„Nekünk mindenhol, minden politikai oldalon vannak szavazóink”, ők már érzékelik, mekkora a baj – fogalmazott Schmuck Erzsébet, megjegyezve, hogy a Fidesz sem véletlenül kezdte el „zöldre festeni magát” az utóbbi időben.

Szólt arról is, hogy politikai partnereik kezdenek az általuk megfogalmazott zöld célokkal azonosulni.

A hatpárti együttműködés meghatározó lépése volt a kormányzati garanciák elfogadása, a zöld ügyek kiemelt kezelése – közölte Schmuck Erzsébet. Ha a mostani ellenzék kormányra kerül, vissza kell állítania a zöldpolitika Fidesz által lerombolt intézményi és hatósági rendszerét – hangsúlyozta a társelnök.

A civil szervezetek szerepét és jelentőségét elemezve aláhúzta: a nem kormányzati civil szervezeteket összefoglaló NGO kifejezést a Fidesz tette szitokszóvá, míg a támogatásukra szánt forrásokat is a kormánypártok vonták el, tudatosan és szándékosan kivéreztetve a független és szakmai munkát végző civileket.

Így a kormányváltást e társadalmi szervezetek rehabilitálásának is követnie kell – mondta.

Kanász-Nagy Máté közölte: az ökopolitika olyan szelíd, egyszerű célok megvalósításáról szól, mint a béke, a tiszta levegő és környezet, illetve a fenntarthatóság.

Ezekért az egyszerű célokért azonban keményen meg kell harcolni – tette hozzá. Rámutatott: a párt nagy utat tett meg az elmúlt bő tíz évben, filozófiájában a zöldpolitika markánsabb és őszintébb lett, így mára Magyarország maghatározó zöldpártjává vált.

A közös ellenzéki programban az LMP Zöld garancia programját igyekeznek minél nagyobb mértékben érvényre juttatni – mondta. „Kicsit mindenki tart attól, hogy a radikális zöld gondolatokhoz mit szólnak majd a választók, miközben az igazi kérdés az, lehetünk-e elég zöldek ahhoz képest, hogy néhány évtizeden belül a klímaváltozás globális ökológiai katasztrófával fenyeget” – közölte Kanász-Nagy Máté.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!