Az LMP reagálása az Európai Néppárt döntésére

Eső után köpönyeg: az LMP álláspontja szerint a magyar emberek szempontjából irreleváns, hogy mire jutott egymással a Fidesz és a Néppárt. A Fidesz számtalanszor bizonyította, hogy nem hajlandó és nem is képes a magyar emberek képviseletére az Európai Parlamentben. A Néppárt pedig azt bizonyította, hogy ugyan megrémült attól, hogy az EP-kampányát alááshatja a Fidesz negatív megítélése, de még a saját belső problémáinak megoldására is képtelen, miközben éveken át elnézte, és ezzel legitimálta a Fidesz elfogadhatatlan intézkedéseit. Mindezzel csak még egyértelműbbé vált, hogy nem lehet az Európai Néppártra bízni Európát. 

Az LMP meggyőződése, hogy a Néppárt az európai intézményeket irányító koalíció meghatározó szereplőjeként felelős azért, hogy az elmúlt évtized két nagy válságát, a 2008-as gazdasági világválságot és a 2015-ös migrációs krízist sem tudta megfelelően kezelni az EU. Teljesen egyértelmű, hogy egy olyan nemzetközi helyzetben, amikor alapvetően kell újrafogalmaznunk az Európai Unió és benne a magunk szerepét, nem lehet a 20. századi hatalmi technikázást folytatni. Elég volt abból a politikai gyakorlatból, amelynek részeként mind a Fidesz, mind az Európai Néppárt arra törekedett, hogy kiszolgálják a multinacionális vállalatokat és érvényesítsék a saját szempontjaikat a különféle európai pozíciókat kapcsán.

Politikai közösségünknek alapvetése, hogy a 21. században ne a multiérdekek határozzák meg a jövőnket. A zöldek Európában azon dolgoznak, hogy a tőke helyett az emberek Európáját építsük: érdemi, fenntartható megoldásokat kínáljunk fel az előttünk álló új kihívásokra, amelyek közül a legjelentősebb hatással a klímaváltozás van az életünkre. Európa vagy zöld lesz, vagy nem lesz!

Budapest, 2019. március 20. 

Demeter Márta és Keresztes László Lóránt
Az LMP társelnökei

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!