Az LMP szabad, nyitott és minőségi felsőoktatást ígér

Ingyenes felsőoktatást, a Magyarországon végzettek „röghöz kötésének” eltörlését, valamint egyetemi béremelést is ígért keddi, a Szegedi Tudományegyetem előtt tartott, online közvetített sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési frakcióvezetője, valamint Fehér Attila, a párt Csongrád-Csanád megyei elnöke.

Keresztes László Lóránt egységes oktatásirányítást ígért, és azt mondta, kormányváltás esetén is fenntartják a felsőoktatás állami finanszírozását, de az állami fenntartást is visszaállítják.

Bírálta a forráskivonást, amely – mint mondta – jelentős hallgatói létszámcsökkenést eredményezett, emellett oktatási-kutatási, szervezeti és gazdasági autonómiát ígért az egyetemeknek, amelynek garanciáit az érdekképviseletekkel közösen fogják kidolgozni. Úgy folytatta: tovább viszik a béremelést, amelyhez szakmai elvárásokat is társítanak, és független, új akkreditációs testületet hoznak létre.

Keresztes László Lóránt szolidaritását fejezte ki a sztrájkoló pedagógusokkal. Arra az érvre, miszerint nem a kampányban lenne itt egy sztrájk ideje, azt felelte: nem most van itt az ígérgetés ideje sem, az elmúlt tizenkét évben kellett volna megbecsülni a pedagógusokat.

Fehér Attila olyan ösztöndíjrendszert ígért, amely társadalmi helyzettől függetlenül teszi lehetővé a továbbtanulást. Nemcsak a budapesti Diákvárost építik meg, de minden vidéki egyetemi városban segíteni fogják a diákok megfelelő lakhatását – tette hozzá.

Ingyenessé teszik az első diploma megszerzését, és eltörlik a „röghöz kötést”, vagyis „kinyitják a világot” a Magyarországon végzettek számára. Ugyancsak eltörlik azt a törvényt, amely miatt a Közép-Európai Egyetem elhagyta Magyarországot, és lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a CEU visszatérjen Budapestre – mondta.

MTI/LMP sajtó