Az LMP tiltakozik a Debrecen mellett létesülő akkumulátorgyár ellen

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy Debrecen mellett egy hatalmas akkumulátorgyártó üzemet akarnak létrehozni – jelentette ki Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke szerdai debreceni sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus szerint nem büszkélkedni kellene azzal, hogy Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalom lesz, hanem végig kellene gondolni a következményeket és inkább szégyenkezni emiatt.
Schmuck Erzsébet az online is követhető sajtótájékoztatón rámutatott: már a BMW gyár ellen is tiltakoztak az ott élők, mondván, rendkívül jó minőségű termőföldet bocsátott a város a multinacionális cég rendelkezésére.
Úgy látta, a kormány egyáltalán nem gondolta végig azt a függést, amelyet ez a mostani beruházás kivált. Kitért az akkumulátorok gyártásának nagy karbonlábnyomára, és problémaként említette a kapcsolódó lítiumbányászatot is, amely az érintett országokban környezetszennyezést, nyomort von maga után.
Ráadásul igen nagy a vízigénye egy ilyen gyár működtetésének – jegyezte meg, hozzátéve: most is rendkívüli aszállyal kellett szembe nézni, és fennáll a veszély, hogy ennél csak nagyobb vízhiányos időszakok következnek az egyre gyorsuló klímaváltozás miatt.
Az akkumulátorgyártást le kellene állítani, nem lehet továbbmenni ezen az úton – hangoztatta.
Schmuck Erzsébet értékelése szerint a kormány zsákutcás gazdaságpolitikát folytat, mert nem lehet az ország gazdaságát kizárólag a nagy multinacionális cégek támogatására építeni. Ezek a vállalatok egy-egy munkahely létrehozásához 10-15-ször nagyobb támogatást kapnak, mint a hazai kis és középvállalatok, amelyeket csak szóban támogatnak.
Ez a gazdaságpolitika összeszerelő országgá változtatja Magyarországot – összegzett, kiemelve: nem lehet kiszolgáltatni a magyar gazdaságot csak az autóiparnak és a járműgyártásnak.
Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke azt mondta: több sebből is vérzik a beruházás, amely hatalmas infrastruktruális terhet jelent a városnak.
Kijelentette: le kell állni a zöldfelületeket érintő beruházásokkal. Már eddig is rengeteg vizes élőhely szűnt meg, és az a veszély fenyeget, hogy hosszú távon élhetetlenné válik a város, akár élelmezési problémákkal is szembenézhet.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!