Az LMP tiltaná a palagáz kitermelését

Az LMP határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek, hogy tiltsák be Magyarországon a palagáz kitermelését – mondta Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt társelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus kiemelte: a kormány „totálisan rossz válaszokat ad az energiaválságra, illetve a klímaválságra”, ilyen rossz válasz a védett erdők tarvágása, a szénkitermelés fokozása, és ilyen lenne a gázkitermelés fokozása, főleg a palagáz segítségével.
Közölte: határozati javaslatuk azt a célt szolgálja, hogy Magyarországon ne lehessen palagázt kitermelni, az ugyanis rendkívül káros és veszélyes megoldás, környezet- és természetpusztító, olyan negatív hatásai vannak, amelyek „messze felülírnak bármilyen olyan hasznot vagy előnyt”, amelyet a kormány remél tőle.
Kanász-Nagy Máté kifejtette: a palagáz kitermelése és felhasználása során olyan metángáz-képződéssel kell számolni, amely a légkörbe jutva sokszorosan pusztítja a klímát. A palagáz kitermelésekor olyan vegyszereket használnak, amelyek ha a környezetbe jutnak, tökreteszik a környező ivóvízkészleteket; emellett a rétegrepesztés technológiájával dolgoznak, amelynek földrengéskockázata van, és több más országban éppen emiatt tiltották be a palagáz kitermelését – tette hozzá.
Megjegyezte: a palagáz kitermelésekor mindezeken felül rendkívül sok tiszta vizet használnak fel, és amikor „egy sok hónapos aszályos időszak van mögöttünk”, különösen óvni kell az ivóvízkészleteket.
Ehelyett az energia- és a klímaválságra zöld, fenntartható módszereket kell alkalmazni, ilyen például az épületszigetelési program, amelyet az LMP évek óta szorgalmaz vagy a megújuló energiaforrások felhasználása – hangsúlyozta Kanász-Nagy Máté.

MTI / LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!