Az LMP törvényjavaslatot nyújt be a teherforgalmi behajtási rendszer szabályozására

Az LMP törvényi úton szabályozná a települések teherforgalmi behajtási rendszerét, erről szóló törvényjavaslatukat hétfőn nyújtják be az Országgyűlésnek – mondta Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese online is követhető sajtótájékoztatóján hétfőn.

Közlése szerint javaslatuk egyértelmű felhatalmazást adna az önkormányzatoknak a megfelelő díjszabályozás bevezetésére, megoldva az ezzel összefüggésben felmerülő problémákat.

Rámutatott: fennáll a kockázata, hogy ha a jelenlegi díjbeszedési lehetőség megszűnik az önkormányzatok számára, akkor szabályozás hiányában oly módon változna a teherautóforgalom, ami súlyos környezetszennyezést okozna.

A díjfizetésnek fontos szabályozó szerepe van, általa lehet elérni, hogy a megfelelő időben, a lehető legkisebb mértékben, a lehető legkisebb forgalmat generálva valósuljon meg a teherautós áruszállítás – magyarázta Csárdi Antal, aki hangsúlyozta: nem pártpolitikai kérdésről, konfliktusról van szó. Jogértelmezési különbség alakult ki a Kúria és az önkormányzatok között, és előbbi eddig 17 településen semmisítette meg a vonatkozó helyi rendelkezéseket. Ezt oldanák fel a javaslatukkal, megteremtve a lehetőségét annak, hogy az önkormányzatok továbbra is élhessenek a forgalomszabályozás ezen eszközével – húzta alá.

Megjegyezte: mindez érinti az élelmiszerláncok áruellátását és hangsúlyosan jelenik meg a településeken az építőanyagszállításakor.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!