Az LMP törvénymódosítással védené meg a közfoglalkoztatottakat – senki nem maradhat az út szélén!

Az LMP törvénymódosítást nyújtott be annak érdekében, hogy a közfoglalkoztatási jogviszony leghosszabb időtartama emelkedjen tízről tizenkét évre. Jelenleg legfeljebb 10 évig lehet valaki közfoglalkoztatott – ami azt jelenti, hogy ha a kormány nem fogadja el a módosítást, akkor sokak júliustól végképp elveszíthetik megélhetésüket és végérvényesen az utcára kerülhetnek.
Bár sokan kerülnének reménytelen helyzetbe, a kormány most cserben hagyná a közfoglalkoztatottakat, ez ellen lép fel az LMP meghosszabbítva a közfoglalkoztatás idejét a 2022-es kormányváltást követő időszakig.
A Fidesz kormány 2011. január 1-től vezette be a korábbi közmunka-programot, amely a szavak szintjén azt szolgálta volna, hogy a benne résztvevőket belátható időn belül visszavezesse a nyílt munkaerőpiacra, ezért legfeljebb csak 10 évre létesíthető. Ez a határidő jár le 2021. július 26-án. Ezen időponttól kezdve ugyanaz a közfoglalkoztató nem foglalkoztathatja tovább a folyamatosan közfoglalkoztatási jogviszonyban álló munkavállalót, további közfoglalkoztatotti támogatást a foglalkoztatására nem igényelhet.
Ahogyan arra az LMP már számtalan alkalommal felhívta a figyelmet, a kormány tíz év alatt sem tudott valódi megoldásokat kidolgozni arra, hogy a közmunkában foglalkoztatottakat a piacra terelje és ezzel felszámolja a közfoglalkoztatást.
Azoknak, akik egy évtizede nem tudtak a versenypiacon elhelyezkedni, nyilvánvalóan most, a járvány és az amiatt bekövetkezett gazdasági visszaesés körülményei között sem lesz erre lehetőségük. Ma az ország legszegényebb régióiban sok embert hosszútávon is csak a közfoglalkoztatás ment meg az éhezéstől, mert semmilyen egyéb kitörési lehetőségük nincs.
2022-ben az új kormány egyik fontos feladata lesz az, hogy ilyen integrációs és képzési/átképzési programokkal segítse a közfoglalkoztatottakat, akiket viszont addig sem szabad az út szélén hagyni.
A törvénymódosítás az alábbi linken érhető el.
Hohn Krisztina
országgyűlési képviselő – LMP frakció

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!