Az LMP törvénymódosítást kezdeményez, hogy a 10 éve közmunkát végzők ne kerüljenek végleg az utcára

Amennyiben a kormány nem változtat korábbi elképzelésein, akkor legfeljebb 10 évig lehet valaki közfoglalkoztatott. Ez azt jelenti, hogy júliustól sokan kiesnének ebből a rendszerből, végképp elveszthetik megélhetésüket és a végérvényesen az utcára kerülhetnek.

A kormány egyelőre nem kíván változtatni ezen az áldatlan helyzeten, ezért az LMP törvénymódosítást kezdeményez a 10 éves időkorlát kibővítésére, hogy akik onnan másképpen nem tudnak kilépni, azok legalább a közmunka rendszerében maradhassanak.

A közmunka rendszeréből alapvetően integrációs programokkal lehetne visszatérni a munkaerőpiacra, de úgy tűnik erre nincs valós kormányzati szándék.

Orbán a válság kezdetekor azt mondta: „mindenkinek lesz állásajánlata három hónapon belül, aki elveszti a válság miatt az állását, ha nem cégektől, akkor az államtól”.

Tavaly augusztusban a kormány ötmilliárd forinttal bővítette a közmunkaprogram keretét és próbálta felpörgetni a programot. Egy kormányhatározatban rögzítették, hogy a kormány „mindenki számára, aki ezt igényli, a közfoglalkoztatás keretében munkalehetőséget biztosít”.

Sok más tervhez és ígérethez hasonlóan ez a cél sem teljesült, bebizonyosodott, hogy a közfoglalkoztatás egyáltalán nem alkalmas arra, hogy a válság alatt munka nélkül maradtakat felszívja. Miközben a munkanélküliek száma egy év alatt sajnálatosan majdnem 60 ezerrel nőtt, a KSH adatai szerint 2020 októbere és decembere között 16 ezerrel, 14,8 százalékkal kevesebben, immár csak 92 ezren dolgoztak Magyarországon közfoglalkoztatottként.

Ugyanakkor azokat, akiknek a közmunka az utolsó lehetőség, akik 10 év alatt sem tudtak kilépni ebből a körből, azokat az állam most út szélén hagyná.

Hohn Krisztina

országgyűlési képviselő – LMP frakció

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!