Az LMP Zöld Épületfelújítási Alapot hozna létre

Az LMP Zöld Épületfelújítási Alapot hozna létre 300 milliárd forintos kerettel – jelentette be Csárdi Antal országgyűlési képviselő kedden Budapesten az ellenzéki párt költségvetési javaslatait ismertetve.

A politikus azt mondta: a kormány 2023-as központi költségvetése úgy készült, mintha semmi nem változott volna a világban, egyetlen célja a status quo fenntartása. A világ azonban jelentős változásokon megy keresztül, és ennek azok az országok lesznek a nyertesei, akik ezt felismerik. A jövő évi költségvetés alapján Magyarország nem tartozik a nyertesek közé – jegyezte meg.

Az LMP szerint a központi költségvetésben meg kell jeleníteni az ország önellátását és le kell tenni az energiafüggetlenség alapjait, utóbbi megteremtése érdekében indítanának egy zöld épületfelújítási programot – közölte.

Mindezt azzal indokolta, hogy az energiafogyasztás 40 százaléka és az üvegházhatású gázok kibocsátásának 36 százaléka az épületekhez kötődik, a lakások 70-80 százaléka pedig nem felel meg a korszerű műszaki és hőtechnikai követelményeknek.

Ma a lakások túlnyomó többsége „orosz gázzal fűti az utcát”, ami semmilyen gazdasági környezetben nem engedhető meg – fogalmazott Csárdi Antal. Hozzátette: a fizetett és a piaci gázár közti különbséget országos szinten a költségvetés finanszírozza, ezért szükség van a magyar lakásállomány energetikai felújítására.

Tájékoztatása szerint jelenleg évente az ingatlanállomány kevesebb mint egy százalékát újítják meg, a következő öt év alatt azonban 650 ezer lakás költségoptimalizált felújítása eredményeként évi 7,5 Petajoule energiamegtakarítás lenne elérhető. Ez a primer energiafelhasználás 0,7 százaléka, és közel 420 ezer tonna széndioxid-kibocsátás megtakarítása érhető el vele – mutatott rá.

Az ellenzéki politikus arról is beszélt: a teljes magyarországi épületállomány felújításával a magyar földgázfelhasználás ötödét, kétmilliárd köbmétert lehetne megtakarítani.

A valódi, fenntartható rezsicsökkentés alapja a jó szigetelés – emelte ki Csárdi Antal.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!