Az LMP zöldalap létrehozását javasolja

Az LMP zöldalap létrehozását javasolja a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványaik között, az alapból az önkormányzatok országosan pályázhatnának. Kezdeményezéseik között szerepel még „a 15-20 perces városokról” szóló indítvány is – hangzott el az ellenzéki párt csütörtöki, online is követhető sajtótájékoztatóján.

Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az idén is számos módosító indítványt nyújtottak be a költségvetéshez, összesen 153 helyi érintettségű javaslatot fogalmaztak meg.

Az az álláspontjuk, hogy a városfejlesztés, a város szerkezetének tervezése nagyon fontos az élhető környezet szempontjából. Az LMP „kompakt városfejlesztést szorgalmaz,” azaz olyan városokat szeretne, ahol 15-20 percen belül, „minden, az élethez szükséges funkció”, óvoda, bölcsőde, iskola, orvos, bolt, kulturális, szórakozási lehetőségek elérhetők lennének közösségi közlekedéssel, gyalog vagy kerékpárosan – fejtette ki. Ennek ösztönzésére is tettek javaslatot.
Kitért emellett azon javaslatukra, amely a városi rozsdaövezetek új funkciójáról szól.

Kreitler-Sas Máté, az LMP újbudai önkormányzati képviselője azt mondta: már most is a főváros legnépesebb kerülete Újbuda, több mint 150 ezer ember lakik itt, s számuk évről évre nő.

Az egyik problémaként jelölte meg a lakóparki építkezések szabályozása mellett, hogy újabb és újabb rozsdaövezeti területeket jelöl ki a kormány, ami tovább növeli a lakosságszámot a kerületben. Ezek a beruházások azért jelentenek problémát, mert nem történnek meg a szükséges infrastrukturális fejlesztések, nem épülnek óvodák, bölcsődék, játszóterek hiányoznak.

Az önkormányzat saját eszközeivel próbál fejleszteni, de szükségesek lennének központi források is. Ezért is támogatja Újbuda azt az LMP-s módosító indítványt, amely egy zöldalapot hozna létre. Ebből az önkormányzatok országosan pályázhatnának többek között terület kisajátításokra, kártalanításokra is, olyan esetekben, ha a beruházó pert indít az önkormányzat ellen a beépítési útmutató módosítása miatt. Azt kérik, a kormány támogassa javaslatukat – jelezte.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!