Az NVB átengedte az LMP kiemelt beruházások megszüntetését célzó népszavazási kezdeményezését

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki döntésével átengedte az LMP népszavazási kezdeményezését, amellyel hatályon kívül lehetne helyezni a magyar építésügyi törvénynek a kiemelt beruházások szabályozásáról szóló részét – közölte Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján.

Az LMP tavaly nyáron már indított egy népszavazási kezdeményezést a kiemelt beruházások felgyorsításáról szóló törvény hatályon kívül helyezésének érdekében, azt a kérdést azonban az NVB nem hitelesítette, ezért a párt a Kúriához fordult jogorvoslatért, és a testület megsemmisítette az NVB határozatát.

Az NVB mostani döntésével elhárult minden akadály, hogy népszavazást tarthassanak ebben a kérdésben – mondta Csárdi Antal, hozzáfűzve: amennyiben érvényes és eredményes lesz a népszavazás, megszűnnének a kiemelt beruházások „törvény feletti pluszjogai”.

Ha a következő két hétben senki nem fellebbezi meg ezt a döntést, akkor február végén át tudják venni a népszavazási íveket – mondta a képviselő, aki úgy becsüli, hogy az aláírásgyűjtés négy hónapig tarthat. Amennyiben minden terv szerint halad, az ősszel meg lehet tartani a népszavazást – tette hozzá.

Kijelentette, abban reménykednek, hogy olyan helyzetbe tudják hozni az embereket, hogy ne lehessen a tájékoztatásuk nélkül olyan beruházásokat indítani, amelyek tönkretehetik az egészéges környezetüket és ellehetetleníthetik a mindennapi életüket.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!