Az NVB elkaszálta a klímanépszavazást

A Nemzeti Választási Bizottság mai ülésén elutasította az LMP szigorúbb klímacélokra vonatkozó népszavazási kérdését. Mindez azt jelenti, hogy a klímaváltozásról, egy valóban fontos, mindannyiunk életét, jövőjét érintő kérdésről most nem mondhatnak véleményt a magyar emberek.

A még októberben beterjesztett népszavazási kérdésünk így hangzott:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország 2030-ra 65 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest?

Másképp fogalmazva: egyetért-e Ön azzal, hogy ma kell tennünk azért, hogy a jövőnk és következő generációk jövője élhető legyen?

A tét nem kicsi.

Azt a kormány is elfogadja, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet, ami azt jelenti, hogy csak annyi szén-dioxidot bocsáthatunk ki, amennyit az ország el tud nyelni. Ők azonban úgy gondolják, ráérünk arra még.

2030-ig elég a 40%-os csökkentés, vagyis az a szint, amit Magyarország 2013-ban már egyszer elért. Ha így lenne, 2030 és 2050 között viszont olyan gyors és radikális csökkentésre lenne szükség, ami egyáltalán nem biztos, hogy megvalósítható.

Mi zöldek azt mondjuk, hogy a halogatás helyett már most cselekedni kell! Nem érünk rá, nincs időnk, a kibocsátást nagyjából egyenletesen kell csökkenteni 2050-ig. Ez kisebb társadalmi megrázkódtatással járna és a gazdaság is fokozatosan tudna átállni a kibocsátásmentes, zöld technológiákra.

A klímaváltozás hatásait már ma is érezhetjük, elég csak az aszályokra, felhőszakadásokra, villámárvizekre vagy az elszabadult élelmiszerárakra gondolni. Kiszáradt a fél Velencei tó, majd az özönvízszerű esőzések okoztak hatalmas károkat. Ha nem lépünk, ezek a hatások még erőteljesebbek lesznek. A tudomány szerint ahhoz, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 1,5 Celsius fokot és elkerülhessük a legsúlyosabb következményeket, 2030-ig 65%-kal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A célszám megállapításán múlnak olyan konkrét intézkedések, mint az épületek szigetelése, a megújuló energiaforrásokra való átállás vagy a benzines és dízeles autók kivezetése. Ha nem tűzünk ki megfelelő célokat, akkor nem tudjuk féken tartani az éghajlatváltozást. Hiába utasította el az NVB a kérdésünket: 2022-ben akkor is lesz „népszavazás”. Az országgyűlési választásokon az emberek a klímaváltozás elleni küzdelemről is véleményt mondhatnak. Ha bizalmat kapunk, az LMP lesz a zöld garancia arra, hogy az új kormány a mainál szigorúbb klímacélokat tűzzön ki és megtegyük a szükséges intézkedéseket, hogy gyermekeink és unokáink egy fenntartható országban élhessenek!

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!