Az NVB kimondta: szerintük a magyarok nem elég értelmesek

Ma kiderült, hogy a Nemzeti Választási Bizottság szerint a magyar emberek nem elég értelmesek ahhoz, hogy dönteni tudjanak a sorsukat érintő legfontosabb kérdésekről. Ez derült az NVB mai határozatából, melyben elutasították azt az LMP-s népszavazási kezdeményezését, ami megszüntetné a kiemelt beruházási törvényt. Az LMP a nem hitelesített népszavazási kezdeményezés ügyében a Kúriához fordul jogorvoslatért.

Az NVB indoklása már csak azért is álságos, mert a magyar emberektől ugyan elveszik a jogot, hogy dönthessenek a saját sorsukról, de az NVB még egy online közvetítést sem tud tisztességesen összerakni, és már a nyaralásukat sem hajlandóak megszakítani azért, hogy gátolják az alapvető demokratikus jogok érvényesülését. Az online tárgyalás technikai feltételei nem voltak adottak, folyamatosan megszakadt a hang, az egyik jelenlévő tag végül nem is tudott szavazni a technikai körülmények hiányossága miatt.

A beruházási törvénynek az a lényege, hogy a kormány a települések megkérdezése nélkül telepít mindenféle szennyező gyárat az adott városba, ezzel párhuzamosan az ilyen üzemek adóit is elveszi a kormány a helyi önkormányzatoktól. Ez az eljárás egyértelműen ellentétes a helyi önrendelkezés alapjogával. A választási bizottságot ez nem különösebben zavarja, a napernyők árnyékában utasította el kézi vezérelt politikai nyomásgyakorlás hatására az erről szóló népszavazási kezdeményezést.

Csárdi Antal,
az LMP frakcióvezető-helyettese

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!