Az oktatás rendszerválságba került

Az oktatás rendszerválságba került, 10-15 év múlva nem lesz, aki oktassa a magyar diákokat – jelentette ki kedden sajtótájékoztatón az LMP frakcióvezető-helyettese.

Kanász-Nagy Máté hangsúlyozta: mindez Pintér Sándor belügyminiszter, Orbán Viktor miniszterelnök és a teljes Orbán-kormány bűne, hiszen annak következménye, amit „az elmúlt tizenhárom évben műveltek a magyar oktatással”.

Kijelentette azt is, hogy az LMP nemmel szavaz az új pedagóguséletpálya-törvényre, az ugyanis szerintük nemhogy nem oldja meg az oktatás rendszerhibáit, de még fokozza is a problémákat.

Szerinte a törvényjavaslatot azért terjesztette be a belügyminiszter, mert büntetni és fegyelmezni akarja a pedagógusokat. Büntetni azért, amit elkövettek az elmúlt bő egy évben, amikor kiálltak jogaikért és próbálták érvényesíteni az érdekeiket.

A magyar oktatásból már eddig is nagyon hiányzott a szabadság és a pénz, holott a minőségi oktatáshoz szükség van arra, hogy a pedagógusok szakmai autonómiát kapjanak – mondta. A jogszabály azonban még a meglévő szabadságból is elvesz, az igazgatók, a tantestületek és a pedagógusok megmaradt jogosítványait veszik el – jelentette ki.

Szerinte a pénz nem pusztán béremelés formájában hiányzik a magyar oktatásból. Szólt az iskolák leromlott állapotáról. Mindez szerinte annak a következménye, hogy az elmúlt bő egy érvizedben a kormány kivéreztette az oktatást.

A „státusztörvény” azonban egyáltalán nem akarja kezelni ezeket a problémákat – jelentette ki Kanász-Nagy Máté.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!