Az önkormányzatok kezében kell tartani a víziközmű-ágazatot

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy adja meg a víziközmű-ágazatok fejlesztéséhez szükséges forrást az önkormányzatoknak, és ne zsarolja azokat – mondta csütörtöki online sajtótájékoztatóján az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

Keresztes László Lóránt kijelentette: az ágazatnak az önkormányzatok kezében kell maradnia.

Beszámolt arról, hogy határozati javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé az ivóvizet biztosító közművek fejlesztése érdekében. Hangsúlyozta: nem maradhat fenn az a gyakorlat, hogy a kabinet lényegesen több pénzt biztosít az akkumulátorgyárak vízellátására, mint az ivóvízhálózat fenntartására.

A politikus szerint az idei költségvetést is módosítani kell, a jelenlegi 5 milliárd forintos karbantartási keretet legalább 200 milliárd forinttal kellene növelni.

Keresztes László Lóránt azt pozitív fejleménynek tartja, hogy már a kormány is kezdi felismerni az ágazat jelentős problémáját, a területért felelős államtitkár pedig szakmai párbeszédet kezdett.

Sérelmezte ugyanakkor, hogy bár a területért felelős miniszter, Lantos Csaba is tízéves fejlesztési-karbantartási programról beszél, forrásokat ehhez nem biztosít.

Az LMP politikusa elmondta: a probléma égető, hiszen a vízrendszernek kevesebb mint a 20 százaléka megfelelő, és az ivóvíz 25 százaléka folyik el hálózati veszteségként.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!