Az Orbán-kormány ne vétózza meg az uniós klímacsomagot!

Az uniós „Irány az 55%!” klímacsomag belengetett vétójával a Fidesz ismét bebizonyította, hogy a klímavédelem számára csak zöldrefestés, de cselekedni nem hajlandó.

A kormány arra hivatkozva készül vétózni, hogy a kibocsátási kvótakereskedelmi rendszert a Bizottság kiterjesztené a háztartásokra és a közlekedésre is. Ha mérséklést akarunk a hazai kibocsátás 60%-át adó szektorokban, akkor be kell árazni a kibocsátást a szennyező fizet elvnek megfelelően. A Cambridge Econometrcs elemzése szerint az új rendszernek valós hatása lesz, pl. Magyarországon a benzin és dízel fogyasztása 14%-kal csökkenhet és minden hatodik-hetedik utat inkább tömegközlekedéssel tesznek majd meg.

A fosszilis energia megdrágítása nem az emberek megsarcolása, hiszen ha csökkentenénk a munkát terhelő adókat, akkor az összes adóteher nem növekedne. Ezen kívül a kvótarendszerből befolyt pénzből a tisztább közlekedést és fűtést támogathatják majd a tagállamok. A vétóval a kormány a saját szegénységi bizonyítványát állítja ki, hiszen ha az elmúlt 10 évben megtörténtek volna a szükséges épületszigetelések és tömegközlekedési fejlesztések, akkor a kvótarendszer sokkal kevesebb embert érintene.

A klímaváltozás nem csak egy távoli fenyegetés, hanem a jelen valósága, ahogy ezt a német és belga áradásokban meghalt 70 ember is jelzi. Ha most nem hozunk valódi klímavédelmi intézkedéseket, annak nagyon súlyos ára lesz. Felszólítjuk a kormányt, hogy a vétó helyett a még szigorúbb intézkedéseket képviselje!

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!