Az otthonápolásért járó juttatások járjanak alanyi jogon

Súlyos törvényi hiányosságra hívta fel a figyelmet Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján. Az LMP a törvény módosításával azt akarja elérni, hogy az otthonápolásért járó jelenlegi juttatás (legyen az ápolási díj, vagy GYOD) megillesse az ápoló családtagot függetlenül attól, hogy mennyi a nyugdíja.

Az otthonápolásért járó juttatások jogosultságának megállapításnál egy nagyon fontos társadalmi csoport kimaradt a kedvezményezettek köréből: ők azok a nyugdíjasok, akiknek rengeteget köszönhet a családjuk és a társadalom egyaránt. Számos olyan nyugdíjas szülő, nyugdíjas hozzátartozó, ápolja, gondozza otthonában felnőtt gyermekét vagy más hozzátartozóját, akik korábban, többek között az ápolási díj alacsony összege miatt a gyermekük, hozzátartozójuk ápolása mellett munkaviszonyban kellett, hogy álljon.

A jelenlegi törvények értelmében azok az otthonápolók, akiknek a nyugdíja meghaladja az ápolási díj vagy a GYOD összegét, nem jogosultak ezekre a juttatásokra. Viszont, a nyugdíjat az akár hetven-nyolcvan éves szülők, korábbi munkájukért, a ledolgozott évekért kapják, míg az ápolási díj és a GYOD egy jelenleg is folytatott 24 órás munkáért és szolgálatért jár, amit ezek az emberek minden egyes nap rendületlenül végeznek. Kötődjön a díj megállapítása az ápolt személyéhez és ne az ápolóhoz.