Az uniós klímacsomag nincs összhangban a párizsi célokkal

Az európai klímatörvény, valamint a most bejelentett uniós klímacsomag számos pozitív elemet tartalmaz, jelentős előrelépés, de nincs összhangban a Párizsi Egyezménnyel, így nem alkalmas az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásainak elkerülésére.

Az európai klímatörvény által kitűzött nettó 55%-os (valójában 52,8%-os) kibocsátáscsökkentés helyett a tudományos jelentések alapján legalább 65%-kal kellene mérsékelni az üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy reális esély legyen a felmelegedést 1,5 °C-on belül tartani.

Mivel az „Irány az 55%” klímacsomag csak az 55%-os célt szeretné elérni, hiába tartalmaz többnyire előremutató intézkedéseket, az LMP – Magyarország Zöld Pártja nem tartja elégségesnek, a zöldek radikálisabb reformokat és gyorsabb átalakulást várnak. Például a belső égésű motorral szerelt új autókat 2035 helyett már 2030-tól be kellene tiltani, és a 2030-ra vonatkozó, 40%-os megújuló energia célszám is túl alacsony.

Üdvözöljük a meglévő kibocsátási kvótakereskedelmi rendszer reformját, hiszen a Bizottság az éves csökkentési arány növelését javasolja. Azonban a közlekedésre és a háztartásokra vonatkozó új, párhuzamos kvótakereskedelmi rendszer veszélyeket is rejt magában. Megfelelő kompenzációs mechanizmussal biztosítani kell, hogy a szegénységben, energiaszegénységben élő emberekre nem hárul aránytalanul nagy teher.

Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy az elkövetkező egyeztetések során ne akadályozza, hanem segítse a hatékony és kellően szigorú intézkedések elfogadását.

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!