Azonnali béremelés kell a felsőoktatásban!

Az LMP azonnali béremelést követel a felsőoktatási dolgozók számára – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt szóvivője.

Süveg Anna a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésének napján kijelentette: fontos előrelépés, hogy egyre többen jelentkeznek a felsőoktatásba, de félő, hogy a jövőben nem lesz, aki oktassa őket.

A szóvivő elfogadhatatlannak ítélte, hogy az adjunktusok az átlagfizetés 60 százalékát kapják, holott kinevezésük doktori fokozathoz kötött.

Azt mondta: a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán egy adjunktus bruttó 450 ezer forintot, míg egy tanársegéd bruttó 346 ezer forintot keres, míg az egyetem informatikai karán ugyanezen pozíciókban 100-120 ezer forinttal magasabb bért kapnak.

Úgy folytatta: a Szegedi Tudományegyetem tanársegédjeinek és adjunktusainak jövedelme – a természettudományi és informatikai karok kivételével – megegyezik egy Aldiban dolgozó kezdő munkavállalóéval.

Hiába emelte a kormány 2021-ben és 2022-ben is 15-15 százalékkal a felsőoktatási dolgozók bérét, az emeléseket már rég „felzabálta az Európában is rekord magas infláció” – jelentette ki.

Ezért is követelnek több egyetemen 25 százalékos béremelést – hangsúlyozta. Hozzátette: az LMP elvárja a kormánytól, hogy ne tegyen különbséget az alapítványi és az állami fenntartású intézmények dolgozói között.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!