Azonnali segítség kell a víziközmű-ágazatnak!

Azonnali pénzügyi segítséget sürget a víziközmű-ágazat számára az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

Keresztes László Lóránt hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: bizottsági elnökként konzultációt kezdeményez az Országgyűlésben hétfőn esküt tevő és a jövőben a vízügyi ágazatot is felügyelő energiaügyi miniszternél az ágazat minden szereplőjének részvételével.
A politikus szerint a megfelelő ivóvíz biztosítása érdekében jövőre karbantartási, pótlási feladatokra 200 milliárd forinttal kell segítenie a kormánynak. Emellett el kell törölni a közműadót.
Magyarországon vízválság van, a víziközmű-rendszer az összeomlás szélére került, így középtávon már nem biztosított a stabil ivóvízellátás – értékelt Keresztes László Lóránt, aki szerint a megfelelő minősítésű vízrendszer aránya 20 százalék alatti és 25 százalék a hálózati veszteség. A társaságokat ráadásul a magas energiaárak is sújtják, így tarthatatlan, hogy a kormány két évig nem akar jelentős forrásokat nyújtani ennek a területnek – mondta.
Keresztes László Lóránt közölte, egyetért Matolcsy György jegybankelnök hétfői, a gazdasági bizottság előtt elmondott szavaival, például azzal, hogy az ország azért van a jelenlegi nehéz helyzetben, mert a kormány nem hajtotta végre a 2010-ben elfogadott zöld energiapolitikai stratégiát. Az LMP azzal is egyetért, hogy most minden külső forrást energetikai hatékonyságnövelésre kell fordítani – mondta.

MTI / LMP sajtó

 

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!