A Balaton nem eladó, nem kisajátítható, a Balaton mindannyiunké!

Kendernay János, az LMP társelnöke a szigligeti hajóállomáson tartott sajtótájékoztatót arról, hogy a kormányzati politika és a hozzá szorosan kötődő nagybefektetői réteg hogyan próbálja a Balatont az uralma alá hajtani – Szigligeten is.

Kendernay szerint az elmúlt időszakban szinte az összes hazai vízparton megjelentek a kormányzati támogatással alaposan kitömött nagyberuházások. Kisajátítanak eddig mindenki számára elérhető partszakaszokat, ráadásul a természeti értékek semmibe vételével, a minél nagyobb profit érdekében. Több település polgármestere, sőt egész képviselőtestülete mondott le, egyszerűen azért, mert tehetetlenek voltak. Ez történt Szigligeten is. 

Bár Szigliget polgármestere a lemondásakor azt mondta, ez az ügy nem politikai, Kendernay másképp látja. Szerinte olyan, a kormányzati politika által erősen megtámogatott döntések születtek, illetve vannak születőben, melyek a helyi lakosok életét alapvetően befolyásolják – és minderről a helyiek feje fölött határoztak, a megkérdezésük nélkül. A szigligeti polgármester 22 éven át sikerrel védte meg a partszakasz érintetlen természeti szépségét, nem történt se nádirtás, se olyan beavatkozás, ami a tó ökológiai állapotát kedvezőtlenül befolyásolta volna. Az egyre nagyobb nyomást viszont nem bírta tovább a városvezetés. 

Kendernay most arra kéri a helyi választópolgárokat, hogy ők őrizzék meg Szigliget szépségét és úgy, ahogy azt örökül kapták. A közelgő választáson olyan személyekre voksoljanak, akiknek nem a rombolás a célja és az érdeke, hanem a partszakasz érintetlenül hagyása. Akiknek nem a profit számít, hanem a természeti értékek. A Balaton egy összefüggő, lélegző ökológiai szisztéma, amit az egész tó körül óvni kell. Ha ugyanis felborul az ökológiai rendszer kényes egyensúlya, az beláthatatlan következményekkel járhat. Miközben a Balaton páratlan természeti értékeit még 100 év múlva is csodálni, használni és óvni szeretnék a magyarok. 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!