Csak az ott élők jóváhagyásával épülhessenek üzemek lakott területek közelében

A jövőben egyetlen olyan ipari beruházás vagy veszélyes üzem se települhessen lakott területek közelébe, amelyet nem hagytak jóvá az ott élők – szorgalmazta Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Érd, Tárnok, Sóskút és Diósd négy olyan település a budapesti agglomeráció délnyugati részén, amelynek lakosaira a közelmúltban kényszerítettek volna veszélyes üzemet, illetve most is olyan beruházások vannak folyamatban, amelyek veszélyes üzem vagy valamilyen egészségre, környezetre káros beruházás lakókörnyezet közelébe települését jelentik.

A magyar kormány általában multinacionális vállalatokkal, nemzetközi cégekkel szövetkezik annak érdekében, hogy munkahelyeket teremthessen. Nem ritka, hogy akár 130 millió forintot is kifizetnek egy-egy munkahelyért ezeknek a multiknak.

A kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás státusza mögé bújva fittyet hányhat az átláthatóságra és a lakosok véleményére, kívánnak-e ilyen létesítmények közelében élni. Az LMP országgyűlési frakciója olyan törvénymódosító javaslaton dolgozik, amely változtatna ezen a gyakorlaton.

Tetlák Örs érdiként teljes mértékben támogatja a sóskúti és a diósdi civilek aláírásgyűjtését, amellyel mindkét esetben olyan üzemek működésének elindulását szeretnék megakadályozni, amelyek véleményünk szerint túl közel vannak lakókörnyezetükhöz.

Maga is petíciót indított annak érdekében, hogy ipari beruházások, veszélyes üzemek ne települhessenek lakott területek közelébe az ott élők megkérdezése nélkül.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!