Csárdi Antal: Áder János ne írja alá az alkotmánysértő törvényt

Csárdi Antal: Áder János ne írja alá az alkotmánysértő törvényt

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője mai sajtótájékoztatóján a magánélet védelméről szóló, tegnap elfogadott törvényjavaslattal kapcsolatban felszólította Áder János köztársasági elnököt, hogy azt ne írja alá. Amennyiben mégis megteszi, az LMP utólagos alkotmánybírósági normakontrollt fog indítványozni.

A magánélet védelméről szóló jogszabályról Csárdi Antal elmondta, hogy az alkalmas lehet arra, hogy a sajtó és a politikai vita nyilvánosságát korlátozza, tehát hogy jogi eszközökkel vegyen ki témákat a politikai vitákból.

Kósa Lajos anyjának sertéstelepe, Lázár János fiának földjei, Tiborcz István gazdagodása, vagy a vak komondor ügye is mind az a kategória, ami nem tárható a nyilvánosság elé, mert a magánszemélyekkel kell azonos védelmet kapnia a politikusnak.

Ugyanennyire aggályos, hogy az interneten magáncélból közölt adatok csak az érintett egyértelmű hozzájárulásával használhatóak fel. Csárdi Antal hangsúlyozta, hogy emögött is a fideszesek meggondolatlan közösségi média bejegyzéseiből született cikkek lehetnek, de ebben a formában durva kockázatot jelenthetnek az online sajtó azon részének, ahol a jogi eljárások költségeit nem a propagandaminisztérium fizeti ki.

Csárdi Antal

A törvényjavaslatra nemmel szavaztunk, mert határozott álláspontunk, hogy a politikusoknak, mint közszereplőknek többet kell tűrniük a véleménnyilvánítás szabadságának keretében. A sajtószabadság és a véleménynyilvánítás korlátozására alkalmas, magánélet védelméről szóló törvény álláspontunk szerint tehát alkotmányellenes.

Ezért felszólítjuk Áder János köztársasági elnököt, hogy ezt az alkotmányellenes törvényt ne írja alá. Amennyiben alkotmányos kötelezettségével mégis ellentétesen cselekszik, úgy alkotmánybírósági utólagos normakontrollt fogunk kezdeményezni a magánélet védelméről szóló törvényről.

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!