Csernobil: 36 éve történt, mégsem tanultunk semmit!

Az LMP határozott álláspontja szerint az atomenergia nem zöld, nem olcsó, nem biztonságos, amit mi sem mutat jobban, mint a 36 éve történt szörnyű atomkatasztrófa. Elfogadhatatlan, hogy az Orbán-kormány még akkor is ragaszkodik Paks2 orosz technológiával, orosz pénzből való megépítéséhez, amikor az oroszok valamennyi nemzetközi egyezményt megszegve katonai támadást indítottak egy atomerőmű ellen.
Ma 36 éve történt a csernobili atomkatasztrófa, amit a szovjet fél napokig megpróbált eltitkolni, ezzel veszélybe sodorva egész Európát. Több évtized távlatából a helyzet semmit sem változott: a Vlagyimir Putyin irányította orosz hadsereg fegyveres támadást indított az ukrán területen lévő csernobili atomerőmű területéért, veszélyeztetve és több alkalommal megszüntetve ezzel az erőmű biztonságosságáért felelő áramellátást, melyet azóta is tagadnak. Eközben a magyar kormány még mindig ragaszkodik a titkosított Paks2 szerződéshez, kizárva azt a lehetőséget, hogy a magyar emberek megtudhassák, mennyi biztonsági kockázattal jár az orosz Roszatommal megépíttetni az új atomerőművet és erről ők maguk dönthessenek.

Az LMP megalakulása óta óvott attól, hogy Orbán Viktor a putyini Oroszországnak szolgáltassa ki hazánk energiafüggőségét. Cinikus a kormány álláspontja, hogy a 86 százalékos orosz energia kitettségünk ellen nem lehet semmit tenni, hiszen pontosan Orbán Viktor idézte ezt elő. Az LMP kiáll az atomenergia fokozatos kivezetése mellett, mert nem tehetjük függővé országunk energiaellátását titkos szerződés mentén az agresszor oroszoknak. A jövő a zöld, megújuló energiaforrásokban van, és nem az öngyarmatosításban!

Dr. Schmuck Erzsébet
Kanász-Nagy Máté