Diplomás bérminimum bevezetését követeli a kormánytól az LMP

Diplomás bérminimum bevezetését követeli a kormánytól az LMP; elképzelésük szerint ez harminc százalékkal lenne magasabb, mint a garantált bérminimum – közölte az ellenzéki párt népjóléti és családügyi szakszóvivője vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján.

Hohn Krisztina elmondta, a diplomás bérminimum bevezetésére azért van szükség, mert „évek óta értékvesztésen megy keresztül a közszolgálatban tevékenykedők bére”. Több mint tíz éve nem emelték sem a köztisztviselők, sem pedig a közalkalmazottak bérét – tette hozzá.
A politikus kiemelte: ez óriási hiba a kormánytól, hiszen ezek a szektorok „kiüresednek”, óriási munkaerőhiánnyal küzdenek. A diplomás bérminimum orvosolná ezt a problémát – mondta.
Hohn Krisztina szerint a diplomás bérminimum bevezetése azért is fontos lenne, hogy a pedagógusok, szociális dolgozók és például az önkormányzatoknál dolgozó szakemberek megbecsülve érezhessék magukat.
Beszélt arról is, hogy pártja szerint a közszolgálatban tevékenykedők bérét évente felül kellene vizsgálni és „inflációkövetően meg kell emelni”. Erre ebben az évben körülbelül 250-300 milliárd forint kellene – mondta, hozzátéve, erre fedezetet nyújtana az az új társasági adókulcs, amelyet kizárólag az extraprofitot termelő vállalkozásoknak kellene megfizetniük.
Sokan azért, hogy meg tudjanak élni, másod- vagy harmadállásokat is vállaltak. A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) módosítása most akadályozza őket ebben – jegyezte meg.
A politikus „óriási hibának” nevezte, hogy a kormányfő a kata módosítása ellen tiltakozó hídfoglalókat lenarkósozta, amikor szombaton a tusványosi beszédét megzavarókat kivezették a helyszínről.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!