Drasztikusan csökkenteni kell a mezőgazdasági vegyszerek használatát!

A mezőgazdasági vegyszerek használatának drasztikus csökkentését szorgalmazza az LMP.

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja ismét beterjeszti a glifozát nevű növényvédő szer kivezetésére vonatkozó javaslatát.

A potenciálisan rákkeltőnek minősített szer további használatának lehetőségéről októberben dönt az Európai Unió, a kormánynak pedig az LMP-s politikus szerint világos mandátummal kell érkeznie a tárgyalásra. Hozzátette ugyanakkor: a kabinet nemzeti hatáskörben is megtilthatná a szer használatát.

Ezért a környezetvédelemért is felelős Lantos Csaba energiaügyi miniszternek, Nagy István agrárminiszternek, valamint az Országgyűlés illetékes bizottsá
gai tagjainak is elküldi javaslatukat, valamint egy tanulmányt arról, milyen nagy mennyiségben van jelen a glifozát a természetes vizeinkben.

A vizsgálatot az Európai Zöldek valamint az Európai Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN Europe) készítette – ismertette Simon Gergely, a PAN Europe vegyianyag szakértője.

Tavaly októberben, a mezőgazdasági szezon végén vettek vízmintát tizenkét ország felszíni vizeiből, és a huszonhárom folyóvízminta 74 százalékában találtak glifozátot vagy annak bomlástermékét.

Kijelentette: a jelenlegi glifozáthasználat kockázatot jelent a környezetre, ugyanis a megtalált koncentrációban már károsítja a vízi élőlényeket. Elmondta: Magyarországon a Soroksári Dunából vettek mintát.

Keresztes László Lóránt arra kérte a kormányt és az európai intézményeket is, hogy a tudományos eredményeket figyelembe véve hozza meg döntését.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!