Egy gödi szennyezési ügy kivizsgálását kéri az LMP

Az LMP arra kéri az illetékes kormányhivatalt, hogy vizsgáljon ki egy gödi szennyezési ügyet, majd annak eredményéről tájékoztassa a lakosságot.

Keresztes László Lóránt (LMP), az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke keddi gödi, online is közvetített sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy három kút vízminőségének vizsgálata során olyan anyagokat mutattak ki, amelyek a törvények alapján ugyan nem számítanak veszélyesnek, de toxikus hatásúak. A problémára helyi civilek hívták fel a figyelmet – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Azt mondta: ezeket az anyagokat az akkumulátorgyártásban használják, és semmi keresnivalójuk nincs a talajvízben. Nem lehet tudni, hogy a helyzet milyen kockázatokat rejt, ahogy azt sem, hogy folyamatos szennyezésről vagy csak egy egyszeri esetről van szó – fűzte hozzá.

A további vizsgálatokat sürgető Keresztes László Lóránt aggasztónak nevezte, hogy a vízügyi hatóságként eljáró katasztrófavédelem nem adja ki a vízminőségi vizsgálatok eredményeit, ezért közvetlenül a Belügyminisztériumtól kéri ki az adatokat.

A képviselő arról beszélt, hogy „rendszerproblémákról” van szó, mert az elmúlt években „szétverték” a környezetvédelem intézményrendszerét. Hozzátette, már korábban is felhívták a figyelmet arra, hogy szigorítani kell a veszélyes üzemek telepítésének feltételeit.

Az eseményen részt vett Fülöp Zoltán gödi ellenzéki képviselő is, aki azt kezdeményezi, hogy az önkormányzat saját hatáskörben legalább tíz vizsgálatot végezzen el. Hozzátette, emellett egy rendkívüli testületi ülés összehívását is indítványozta.

Arra is kitért, hogy júniustól állandó zajmérést végeznek a Samsung-gyár környékén. Fülöp Zoltán végül elmondta, hogy a gyár már jelezte együttműködési szándékát. Úgy fogalmazott: nagyon reméli, hogy a gyár a „vízügyben” és a „zajügyben” is együtt fog működni.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!