Egyre kockázatosabb az erősödő orosz befolyás

Az LMP egyre kockázatosabbnak tartja a Magyarországon erősödő orosz befolyást, ezért az ellenzéki párt elnökségi tagja javaslatokat fogalmazott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek.

Tetlák Örs pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarország 2010 óta a putyini Oroszország egyik legfontosabb európai szövetségese lett. Az ukrajnai háború kitörése óta pedig nemhogy lazított volna az együttműködésen a kormány, hanem még erősítette is azt.

Kijelentette: a Fidesz „KGB-ügynökök” szankcionálását vétózta meg, tönkretette a visegrádi együttműködést, a drága és kockázatos orosz energia vásárlásával pedig Putyin háborúját támogatja.

Szerinte az orosz befolyás olyan mérteket öltött, hogy amikor a Nemzetközi Beruházási Bank működése veszélybe került, azonnal megjelent egy másik fedett szervezet.

Az orosz oligarchák is biztonságos helynek tartják Magyarországot – mondta. Cégeket alapítanak itt, némelyik mögött pedig világosan látszik az orosz titkosszolgálati szál. A kormány mégsem rendel el vizsgálatot, ehelyett még „olcsó politikai zsarolásként” Ukrajna uniós segélyezését sem támogatja – sérelmezte.

Az LMP azt javasolja a külgazdasági és külügyminiszternek: kérje el Novák Katalin államfőtől azokat a dokumentumokat, amelyeket a lengyel elnöktől kapott arról, más országok hogyan váltották ki az orosz energiát. Várhelyi Olivér uniós biztossal is egyeztetnie kellene szerinte, aki azt ajánlotta a boszniai szerb elnöknek: aki Európa szövetségese akar lenni, az ne menjen Oroszországba.

Szijjártó Péter elvtelen kufárkodást folytat oroszországi útjai során, amely helyett inkább a magyar érdekeket kellene képviselnie – mondta Tetlák Örs.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!