Egységben Magyarországért: közérdekű adatigényléssel fordultunk a Klebelsberg Központhoz a tankerületi vezetők év végi bónusza miatt

Az Egységben Magyarországért nevében Bősz Anett (Liberálisok), Bakos Bernadett (LMP) és Tóth Endre (Momentum) szakpolitikusok tartottak sajtótájékoztatót a Klebelsberg Központ előtt a magyar oktatási rendszer válságáról és a tankerületi vezetők milliós év végi bónuszáról.

„A kormány nem szervezte meg az online oktatást a pandémia miatt, nem biztosított sem eszközöket, sem megfelelő humán erőforrást a jól működő oktatáshoz. Nem csak a pedagógusokat hagyta magára a kormány, hanem mindannyiunkat. Hiszen aki nem törődik a gyerekek jövőjével, az tulajdonképpen a saját hazájával nem törődik.” – kezdte a sajtótájékoztatót Bősz Anett.

A Liberálisok politikusa hozzátette: „Az óvodákat kiürítették és régóta marad el a bérek rendezése. Egy húsz év tapasztalattal rendelkező pedagógus a bérpótlékokkal együtt visz haza egy hónapban 312 ezer forintot. Ez a magyarok 85%-a szerint megalázó.”

Bakos Bernadett többek között arról beszélt, hogy sajnos ma egyre több oktató csak a garantált bérminimumot keresi meg Magyarországon. „A pár éve folyó bérpótlék emelgetések valójában csak könyöradományok. Sajnos általános a munkaerőhiány az iskolákban és az óvodákban is. Az oktatók azért sztrájkoltak január 31-én, mert a helyzetük 12 év alatt nem javult, hanem romlott.”

Tóth Endre, a közös ellenzék oktatáspolitikai szóvivője, elmondta, hogy közérdekű adatigénylést adott be a Klebelsberg Központnak, ugyanis információi szerint tavaly év végén az intézmény milliós év végi bónuszokat osztott a tankerületi vezetőknek. „Míg a tankerületi vezetők milliós bónuszokat kaphattak, addig a pedagógusok bejglit és könyvutalványt kaptak az év végén. Azt gondolom, hogy ez jól mutatja azt, hogy mit gondol a rendszer a pedagógusokról.”

A Momentum politikusa szerint ez jól mutatja azt, hogy mit kellene csinálni: „A Klebelsberg Központot és a tankerületi központot fel kell számolnunk. Ezek bürokratikus vízfejek lettek, amelyek csak gátolják az oktatási rendszert. Április 3. után átalakítjuk az oktatási rendszert. Arra bátorítunk minden pedagógust, hogy álljon ki március 16-án a pedagógus sztrájk mellett!”

A sajtótájékoztató óta megérkezett a Klebelsberg Központ válasza Tóth Endre adatigénylésére: a járványra hivatkozva 45 napig elhalasztották a válaszadást.

MTI/LMP sajtó