Egységesíteni kell az egészségügyi és szociális bértáblát


Az LMP újra törvénymódosító javaslatban kezdeményezi az egészségügyi és szociális dolgozók bértáblájának egységesítését, hogy a két területen egyforma fizetést kapjanak az azonos végzettséggel rendelkezők – mondta az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteken Budapesten tartott, a Facebookon online is közvetített sajtótájékoztatón.

Ungár Péter helyesnek nevezte, hogy a kormány bruttó 500 ezer forintos egyszeri bérkiegészítést nyújt a hátrányos helyzetű régiókban oktató pedagógusoknak, ugyanakkor érthetetlennek minősítette, hogy ugyanez miért nem történik meg a szociális szektorban, amely a legrosszabbul fizetett állami ágazat.

A szociális szektor dolgozói kimagaslóan jól teljesítettek a koronavírus-járvány első hullámában, és rendkívül nagy szükség van a munkájukra a várható második hullámban is, ezért rendezni kell a bérhelyzetüket.

Kanász-Nagy Máté, az LMP elnökségének titkára, Újpest alpolgármestere kifejtette, a szociális ágazatban tapasztalható alacsony bérek miatt 15 ezer betöltetlen álláshely van a szektorban.

Újpesten úgy javítottak a helyzeten, hogy a nyárra plusztámogatást biztosítottak a szociális területen dolgozóknak is, hamarosan pedig pótlékot fizetnek az időskorúakat otthonukban gondozóknak.

Kanász-Nagy Máté úgy fogalmazott, az ellenzéknek a városvezetői pozícióiban kell megmutatnia annak a szociális Magyarországnak a vízióját, amelyet megvalósítana kormányra kerülése esetén.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!