Elég volt a mérgező gyümölcsökből

Az LMP tovább küzd a természetes élőhelyeket regeneráló élelmiszertermelésért és a mezőgazdasági vegyszerhasználat radikális csökkentéséért – mondta Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

„Elég volt a mérgező gyümölcsökből” – hangsúlyozta az LMP politikusa. Kijelentette: a mezőgazdaság válságát nem a nagyüzemi termelés fogja megoldani.

Tetlák Örs a problémák közé sorolta a klímaváltozást, az élőhelyek szűkülését és a biológiai sokféleség csökkenését. Mindezt az Európai Parlament (EP) által elfogadott természet-helyreállítási rendelet orvosolná – ismertette.

Bírálta a Fidesz és a Jobbik EP-képviselőit, akik nemmel szavaztak a javaslatra. Szerinte ők a nagyüzemi agrárlobbi érdekében cselekedtek, a hatalmas területen gazdálkodók, valamint a gyomírtókat, rovarírtókat vagy műtrágyát és más kemikáliát forgalmazók érdekében.

Kijelentette azt is, hogy a Magyarországon kiosztott uniós agrártámogatások 80 százaléka mindössze a földtulajdonosok 10 százalékához kerül. Tetlák Örs ezen „agrárbárók” közé sorolta Csányi Sándort vagy Mészáros Lőrincet.

Utóbbiak a gyors profitszerzés érdekében nem kívánnak átállni a kisebb táblás gazdálkodásra, ezért ezt esetükben csak jogszabállyal lehet kikényszeríteni – mondta.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!