Elég volt!

Az LMP sok év után végre elérte, hogy a KSH megadja a mediánbér összegét, ami azt mutatja, hogy nagyon rosszul élünk. Ennek nyomán a kormánypropaganda azonnal beindult, reakcióra kényszerült és újra megpróbálja megtéveszteni az embereket. Elég a mellébeszélésből, elég az emberek problémáinak semmibe vételéből, elég a Fideszből!

Az eddig titkolt mediánbér sokkal inkább mutatja a lakosság valódi jövedelmi helyzetét, azt a bért, ami a többségre jellemző. Az LMP követelésére a KSH által végre közzétett adatokból kiderül, hogy a mediánbér 2019-ben 292 320 forint volt Magyarországon. Ez az adat még mindig nem a teljes valóságot mutatja, hiszen ez sem számol az 5 főnél kisebb cégeknél dolgozókkal és a részmunkaidősökkel sem, akik nyilván még lefelé húzzák a számokat.

Ráadásul nem nettó összeget láthatunk, vagyis nem annyit, amit tényleg megkapnak az emberek, de bruttóból is egyértelmű, hogy a medián nettó bér Magyarországon 2019-ben 200 ezer forint alatt volt.

Időközben az Eurostat is közzétette a 2019-es adatait, amiből jól látható, hogy mennyire tragikus volt a magyar emberek helyzete már járvány előtt is.

Az EU statisztikai hivatala szerint – amire Orbán Viktor is szeret hivatkozni – egy magyar háztartásban az egy főre jutó nettó mediánjövedelem 156 000 forint volt 2019-ben, ami alig a harmada az Unió átlagnak és Bulgáriát, valamint Romániát megelőzve a 3. legalacsonyabb a tagállamok között.

A KSH és az Eurostat adatai egyértelműek: a magyar emberek nagy része iszonyú kevés pénzből él – 10 év Fidesz kormányzás és „Magyarország jobban teljesít” után. Ebből elég!

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!