Elfogadhatatlan a szuverenitási törvényjavaslat

Az LMP elfogadhatatlannak tartja és nem tudja támogatni a kormány szuverenitási törvényjavaslatát.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szerdai online is követhető sajtótájékoztatón azt mondta: az előző este a parlamentnek benyújtott javaslat a politikai elit hatalmának védelmét és jövőre nézve annak bebiztosítását célozza.

Rámutatott: az LMP szerint egy ország szuverenitásának fontos eleme, hogy gazdasága mennyire független. Nem lehet szuverenitásról beszélni, ha egy ország kiszolgáltatott az akkumulátorgyártásnak és akkumulátorgyarmattá válik, vagy ha a külföldi tőkétől és a multinacionális cégektől függ – hangsúlyozta.

Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy a javaslatnak tartalmaznia kellene a kiemelt beruházásokról szóló törvény hatályon kívül helyezését.
Kiállt az önkormányzatok függetlensége mellett is, és úgy értékelt: ez a törvény ezt sem teszi lehetővé.

Schmuck Erzsébet problémásnak ítéli ahogy a kormány a civileket kezeli. Azzal egyetértett, hogy külföldi pénzekkel nem lehet befolyásolni egy választást és a kampány során ilyen forrásokat nem lehet felhasználni. Ugyanakkor álláspontjuk szerint a belföldi kiskapukat is be kellene zárni – mondta, és példaként a CÖF tevékenységét említette.

Kritizálta a Szuverenitásvédelmi Hivatal tervezett felállítását, értékelése szerint ez egy politikai testület lesz, amelyet politikai célokra fognak használni.

Az LMP társelnöke kijelentette: ha a kormány valóban azt akarja, hogy Magyarország szuverén legyen, minél előbb el kell kezdeni az energia területén a függetlenedést. Két nagy feladatcsoportot jelölt meg: egyrészt minél előbb szakítani kell a fosszilis energiahordozókkal és csökkenteni kell az orosz gáztól és kőolajtól való függést. A másik feladat, hogy támogatni és erőteljesen fejleszteni kell a megújuló energiaforrásokat, csak ez biztosítja a függetlenséget – húzta alá.

Magyarországon van elég szél-, nap- és geotermikus energia – jelentette ki.

Az LMP szerint 2045-re megújuló energiából kell fedezni az ország energiaszükségletét és addigra el kell érni a klímasemlegességet is – hangsúlyozta .

Utalva a miniszterelnök hétvégi, zöld energiára vonatkozó kijelentésére, úgy fogalmazott: a zöld energiáról nemcsak beszélni kell, hanem tenni is kell érte.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!