Elfogadhatatlan Eva Kaili visszatérése az EP-be

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós botrányba keveredett, azóta leváltott alelnök, Eva Kaili képviselőként visszatérjen az EP-be.

Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere szombaton online sajtótájékoztatóján azt mondta: a Katar-gate megmutatta, hogy ami Európában van az működhet rosszul, átláthatatlanul és antidemokratikusan.
„A zöldek álláspontja szerint olyan uniót kell teremtenünk, amely joggal kéri számon a demokratikus alapelveket az egyes tagállamokon, növelni kell az átláthatóságot, valódi vitákat kell lefolytatni az unió területén belül és az európai intézményekben” – fogalmazott a politikus.
Hozzátette: le kell folytatni a vitákat a káros lobbitevékenységről, a vagyonnyilatkozati eljárásokról, az utazási költségtérítésekről, a napidíjakról és az átláthatatlanságot segítő és azt fenntartó szabályok megszüntetéséről.
Tetlák Örs szerint, ha ezek a viták nem kerülnek napirendre, akkor az EU-ellenes hangok erősödnek meg és újra az értelmetlen, parttalan viták kerülnek előtérbe.
Az ellenzéki politikus azt mondta: a Katar-gate egyik főszereplője, a vesztegetéssel gyanúsított Eva Kaili – megbízható információk szerint – visszatérhet az EP-be képviselőként. Ez azt jelenti, hogy részt vehet a parlamenti munkában, sőt szavazhat is.
„Mi zöldek rendkívüli hibának és rendkívül károsnak tartjuk, ha ez megtörténik, ha Eva Kaili valóban részt vehet a szavazásban” – emelte ki Tetlák Örs, hozzátéve, hogy ugyanakkor ki kell szabadítani az európai politikát az ipari, valamint a fosszilis energia lobbi „karmai közül”.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!