Elfogadhatatlan, hogy a kormány a betegeket és elesetteket bünteti a KATA módosításával!

Az otthoni szakápolást is veszélybe sodorta a kormány a KATA-törvény módosításával, mert az otthoni szakápolók nagy része és az otthonápolásban dolgozó gyógytornászok 90 százaléka is KATA-s vállalkozóként dolgozott. Csak úgy tudott működni az egészségügy eddig, hogy sokan másod- vagy harmadállásokat vállaltak. A szakemberek a finanszírozást a NEAK-tól és nem magánszemélyektől kapják, így súlyosan hátrányosan érinti őket ez a változtatás.
A kórházból kikerülő betegek várólistája jelenleg is 4-5 hetes, és a rehabilitációs folyamat megkezdése a betegeknél életbevágó. A KATA-szigorítás kedvezőtlen hatással lesz így az otthoni szakápolás rendszerére is, tömegesen távozhatnak külföldre a szakemberek, rengeteg lesz a pályaelhagyó és annál is több az ellátatlan beteg és segítségre szoruló.
Az LMP – Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a hirtelenjében, Hűbele Balázs módjára elfogadott törvényt és mentesítse a változások alól az egészségügyi dolgozókat és az otthoni szakápolásban résztvevőket is!
Ungár Péter,
az LMP frakcióvezetője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!