Elfogadhatatlanok az önkormányzatok elleni intézkedések!

Az LMP elfogadhatatlannak tartja mindazokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek eddig sújtották az önkormányzatokat, de azokat is, amelyek ezután vonnának el forrásokat a településektől.

Keresztes László Lóránt frakcióvezető szerdai online sajtótájékoztatóján kijelentette: a kabinet ezekkel nem a városvezetőket, hanem a helyben élőket hozza nehéz helyzetbe, hiszen őket éri hátrányosan, ha nem megfelelő a közösségi közlekedés, a bölcsődei, óvodai ellátás, az ivóvíz vagy a közvilágítás.

A kormány már hetek óta nem ad egyértelmű választ arra, tervezi-e a helyi iparűzési adó felfüggesztését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetőjének javaslatára. Ezzel a teljes önkormányzati rendszer összeomlását kockáztatja a kormány.

A települések már elvesztették a gépjárműadó bevételt, az állam pedig a helyi közösségi közlekedés támogatásából is kivonult idén. Emellett a víziközmű adó is sújtja az önkormányzatokat.

A további elvonásokat a polgármesterek országszerte elutasítják, az MKIK vezetőjétől érkező javaslatot a budapesti iparkamara vezetője, valamint a pécsi Fidesz-frakció vezetője is elfogadhatatlannak tartja.

Ugyanakkor az ügyben a baranyai kormánypárti országgyűlési képviselőknek is meg kell szólalniuk: Hoppál Péternek, Nagy Csabának, Bánki Erikek és Hargitai Jánosnak.

Az LMP még a szándékát is elutasítja annak, hogy a helyi szolgáltatások kapcsán felmerüljön az államosítás ötlete.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!