Ellenzék: a kormányoldal alapvető kérdések rendezését nem támogatja

Ellenzéki képviselők sérelmezik, hogy a kormányoldal – mint mondták – nem támogatja kezdeményezéseiket olyan kérdésekben, mint a korrupció feltárása vagy a Magyarország szövetségi rendszerével kapcsolatos ügyek.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottságának keddi ülését követően tartott közös online sajtótájékoztatójukon Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt hangsúlyozta: „a Fidesz bűnszervezetként védi Völner Pált”, elutasítva az ügyben az ellenzék által felállítani kívánt, a kormányzati felelősséget tisztázó vizsgálóbizottság létrehozását.

A lebukott Völner Pál esete egyáltalán nem egyedi; a Fidesz már nem egy párt, hanem egy pártból kialakult bűnszervezet, amely ma már nyíltan a korrupciót védi – értékelt, kiemelve: az ellenzék „tisztességes országot” akar teremteni.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerint mondvacsinált okokkal, álnok módon utasította el kormányoldal a Völner-Schadl-ügy tisztázását célzó vizsgálóbizottság felállítását. Ez a korrupciós ügy átszövi az egész kormányzatot – fogalmazott.

Gyüre Csaba, a bizottság jobbikos alelnöke a vagyonnyilatkozati szabályok visszásságairól beszélt, felvetve, hogy egy bizonyos összeghatár feletti közbeszerzések résztvevőinél is szükség volna ilyen nyilatkozat tételére.

Sebián-Petrovszki László, az igazságügyi bizottság DK-s tagja azt kifogásolta: a kormánypárti többség a testület keddi ülésén leszavazta azt az ellenzéki kezdeményezést, hogy a csatlakozáshoz hasonlóan a NATO-ból vagy ez Európai Unióból való kilépésről is csak népszavazás, ne pedig a parlament egyszerű többsége dönthessen.

Egy nyugati szövetséghez való csatlakozás és tagság biztosíték arra, hogy ez az ország a béke és a nyugalom szigete legyen – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az egyesült ellenzék az EU-t és a NATO-t tartja az ország első számú szövetségesének.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese sürgette, hogy Magyarország szabaduljon meg „Putyin mindenféle magyarországi lerakatától”, így a Nemzetközi Beruházási Banktól, valamint állítsa le a paksi bővítést, és számolja fel az Oroszországgal szembeni, 2010 óta erősödő energiafüggőséget.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!