Ellenzék: két témában is elkezdődik a népszavazási aláírásgyűjtés

Budapesten és a 23 megyei jogú városban, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd irodáiban és az ellenzéki országgyűlési képviselőjelölteknél várhatóan szerdán elkezdődhet az aláírásgyűjtés a Diákvárosra és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazáshoz – jelentette be kedden Márki-Zay Péter Budapesten.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje az országgyűlési képviselőjelöltek társaságában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezte népszavazási kérdések az emberek valódi problémáival foglalkoznak, szemben a kisebbségi csoportokat megbélyegző fideszes kérdésekkel.

Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, a Diákvárosra vonatkozó kérdés esetében arról kell dönteni, hogy „a kínai kommunista migránsegyetemnek akarunk-e több pénzt adni, mint az összes magyar egyetemnek” vagy a magyar nemzeti érdekeknek megfelelően a fővárosban tanuló vidéki diákoknak megfizethető lakhatást biztosítani.
A Fudan Egyetem támogatásáról szóló törvényt ezért vissza kell vonni – szögezte le.

A másik kérdés az összefogásról, a szolidaritásról, a szeretetről és a gondoskodásról szól – jelentette ki. Ennek célja, hogy a járvány idején munkájukat elvesztők támogatására az álláskeresési támogatás folyósításának időtartama 30-ról 90 napra emelkedjen – közölte. Majd miután munkatársa, Simon András pontosította az elhangzottakat, a politikus kijavította magát, és azt mondta, azt szeretnék elérni, hogy a támogatás időtartama a jelenlegi 90-ről 270 napra nőjön.

Márki-Zay Péter azt mondta: a népszavazási kezdeményezések aláírása csupán egy percbe telik, mégis szimbolikus jelentőségű az ellenzék teljes összefogásával megszervezett előválasztástól a kormányváltásig tartó küzdelemben.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!