Ellenzék: nemet mondunk az egyetemek átszervezésére

Az ellenzék közösen utasítja el az egyetemek – általa hatalomátmentésnek tekintett – alapítványokba szervezését – hangoztatták ellenzéki pártok képviselői pénteken online sajtótájékoztatón.

Arató Gergely (DK) arról beszélt: az átalakítás egyik célja a pénzügyi hatalom megszerzése, hiszen 6 ezer milliárdos uniós támogatás érkezik a felsőoktatásba a következő években; ezt osztogatnák szerinte a mostani kormányoldal embereivel feltöltött kuratóriumokon keresztül közbeszerzéseken.
Brenner Koloman (Jobbik) minden magyar polgár jóléte és szabadsága elleni merényletnek, Keresztes László Lóránt (LMP) a felsőoktatás és egyúttal az érintett nagyvárosok, régiók elleni támadásnak nevezte az átalakítást.
Nem egyszerűen tiltakozunk, hanem más Magyarországot, más felsőoktatást akarunk: szabad, színvonalas, jó minőségű, autonóm egyetemeket – fogalmazott Hiller István (MSZP).
Mellár Tamás (Párbeszéd) annak a véleményének adott hangot: nincs szó átfogó reformról, csak a káderek elhelyezéséről, az egyetemi vagyonok „lehúzásáról”.
Tóth Endre (Momentum) szomorúnak nevezte az „egyetemkisajátítást”.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!