Ellenzék: Orbán Viktor gazdaság- és társadalompolitikája megbukott

Orbán Viktor miniszterelnök gazdaság- és társadalompolitikája megbukott – jelentette ki az LMP társelnöke, aki két politikustársával együtt ismertette az ellenzék szociális programját hétfőn online sajtótájékoztatón.

    Kanász-Nagy Máté, aki a Márki-Zay Péter vezette árnyékkormány szociális szóvivőjeként mutatkozott be, úgy fogalmazott: egekben van az infláció, „elszabadult” a társadalmi egyenlőtlenség, a szegénység pedig egyre mélyül.
A szociális fordultot ígérő társelnök hangsúlyozta, hogy amennyiben kormányt alakíthatnak, emelik a családi pótlékot, szociális bérlakásprogramot indítanak, és nem feledkeznek el azokról sem, akik fogyatékossággal élő hozzátartozójukat ápolják.
Jámbor András, a Párbeszéd és egyben az ellenzék közös képviselőjelöltje azt a véleményét hangoztatta, hogy Magyarországon egy évtizede lakhatási válság van.
Az egyetlen nagyobb lakhatási projektet, a Diákvárosét, a kormány „eltörölte”, a helyébe pedig „egy országot eladósító kínai magánegyetemet akar behozni” – közölte.
Arra hívta fel a figyelmet, hogy felmérések szerint az elmúlt évben a budapesti lakásárak tíz százalékkal emelkedtek.
A 18-34 év közötti korosztály 62 százaléka él a szüleivel – mondta a politikus. Hozzátette: a 25-34 év közötti, szülővel élő magyarok 70 százaléka teljes állásban dolgozik, mégsem tud önálló otthont teremteni.
Jámbor András azt ígérte, hogy kormányváltás esetén támogatni fogják az önkormányzati és a szociális bérlakások felújítását, valamint panel- és gangfelújítási programot valósítanak meg. Kiemelte, hogy lakhatási támogatási rendszert hoznak létre, támogatják a lakáscafeteria rendszerének kiszélesítését, illetve újraindítják a lakáscélú előtakarékossági programot.
Bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggesztik a devizahitelesek kilakoltatását, valamint kártérítési alapot hoznak létre a hitelkárosultaknak. Végül azt mondta, hogy kiszélesítik a családi csődvédelem intézményét, illetve visszavezetik az országos szociális rendszerbe a lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást.
A szocialista Korózs Lajos arról beszélt, hogy a krízissegélyezést vissza akarják telepíteni a települési önkormányzatokhoz. A képviselő azt mondta: a települési támogatás semmire nem volt alkalmas.
A politikus megígérte, hogy ha kormányra kerülnek, 50 százalékkal emelik a szociális dolgozók bérét, illetve növelik az otthoni szakápolás óraszámát és a szolgáltatások körét. Korózs Lajos végül elfogadhatatlannak nevezte, hogy 13 éve változatlan a közgyógyellátási gyógyszerkeret.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!