Ellenzék: szabotálja a kormányoldal egyes nemzetbiztonsági ügyek tisztázását

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai szerint a kormányoldal szabotálja egyes nemzetbiztonsági ügyek tisztázását.

A bizottság csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatójukon Stummer János (Jobbik), a testület elnöke elmondta: így ellehetetlenül az, hogy az ellenzéki képviselők szakszerű, kimerítő válaszokat kapjanak például a Pegasus kémszoftverrel kapcsolatos kérdéseikre.

Hozzátette, csütörtöki ülésükön azt szavazta le a kormányoldal, hogy Vadai Ágnes (DK), a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke a zárt ülésen meghallgathassa, milyen válaszokat ad a tanácskozás nyilvános részén feltett kérdéseire Pintér Sándor belügyminiszter.

Molnár Zsolt (MSZP) szerint a kormánypárti többség ténykedése azt bizonyítja, hogy „mindig van lejjebb”, és „nem merítette ki minden obstrukciós, szabotáló, merénylő, akadályozó lehetőségét”.

A szocialista politikus szerint ami történik, az brutális támadás a megmaradt demokratikus intézmények ellen, de majd jövő tavasszal születik meg a válasz arra, „kérünk-e egy ilyen országból, ahol így alkalmazzák a jogot, visszaélésszerűen”.

Kiemelte: szükséges a nemzetbiztonsági célból történő titkos információgyűjtés engedélyezésének átgondolása, és erre javaslatot is tesz majd a jelenlegi ellenzék.

Az ülésen elhangzott fontos kijelentésként említette azt is, hogy a jelenlegi vagy romló járványügyi helyzetben sem lehetetlenül el a jövő tavaszi országgyűlési választás Magyarországon, hozzátéve, „komoly kétségek voltak ezzel kapcsolatosan, hogy készül-e valami a boszorkánykonyhában”.

Ungár Péter (LMP) arról beszélt, ha bármilyen ellenzéki képviselő az ezredét teszi közzé annak, amit Kósa Lajos tett a Pegasus-ügyben, eljárás indulna ellene államtitoksértésért.

Kifogásolta, hogy Vadai Ágnes annak ellenére nem hallgathatta meg a belügyminiszteri választ, hogy át van világítva, sőt korábban vezette is a nemzetbiztonsági bizottságot.

Innen is látszik, hogy az, hogy mi az államtitok, az semmilyen szinten nem egy törvényi kategória a Fidesznél, hanem egy politikai kommunikációs kategória, és kormányváltás esetén az államtitok vissza fog állni az eredeti státuszába – jelentette ki Ungár Péter.

Vadai Ágnes (DK) a sajtótájékoztatón jelezte: a bizottság ülésén közölte, hogy szeretett volna betekinteni a Pegasus beszerzésének dokumentációjába, de ennél is ennél is sürgetőbbnek tartja annak megválaszolását, Varga Judit „megsértette-e e a nemzetbiztonsági törvényt akkor, amikor a külső engedélyhez kötött információszerzést (…) olyan személynek adta ki tartósan a minisztériumban, aki erre a törvény alapján nem jogosult”.

Hangsúlyozta: a hatályos jogszabályok szerint ezt a jogkört csak ideiglenesen adhatja át a miniszter, állandó jelleggel nem. Hozzátette: súlyosbítja a helyzetet, hogy olyan emberhez került a feladat, aki „nagyon súlyos korrupciós ügybe keveredett”.

A DK-s politikus szerint a történtek megalapozhatják több parlamenti bizottság együttes ülését is, hangsúlyozva, az Igazságügyi Minisztérium nem zárkózhat el a legalapvetőbb kérdések megválaszolásától, az engedélyezések kérdésében pedig Varga Judit miniszternek kell válaszolnia.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!