Európai Zöld Párt: A Fidesz-KDNP kormánya és a magyar agrárminiszter összekeveri a családi gazdálkodást az oligarchák családjainak gazdagodásával

A magyar Agrárminiszter tegnap nyilatkozatot tett közzé a Zöldek/ESS EU parlamenti csoport “Hová mennek az EU-s pénzek?” című jelentéséről, amely a közös agrárpolitika támogatásai körüli anomáliákat veszi számba öt kelet-közép-európai országban. A miniszter hazugságcunaminak nevezte a dokumentum megállapításait. Azonban a nyilatkozat a jelentésben megjelent egyik tényállítást sem cáfolja. Az Agrárminiszter nyilatkozata ellenben egyértelműen jelzi, hogy a Fidesz-KDNP kormány egy teljesen másik valóságban él, és összekeveri a családi gazdálkodást az oligarchák családjainak gazdagodásával.

A közlemény egy tipikus fideszes propagandaképet fest a magyar mezőgazdasági rendszerről, melyben az agrárpolitika a kisgazdákat és a családi gazdaságokat támogatja a nagyipari mezőgazdasági vállalatokkal szemben. Pontosan ez volt az a politikai üzenet, amely hatalomba segítette a Fideszt 2010-ben. Azonban a választások után hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez az üzenet csak propaganda célokat szolgált. A magyar gazdák nagyon is jól emlékeznek Ángyán József professzor úr, korábbi államtitkár történetére, aki a kisgazdák valódi támogatója volt, akinek a vidékfejlesztési programját minden egyes kormányzati honlapról törölték, és akinek az egyetemi intézetét, a Környezet-és Tájgazdálkodási Intézetet a kormány vidékpolitikájának ellenzése miatti bosszúból megszüntették. Ángyán József volt az, aki rávilágított a Fidesz agrárpolitikájának valódi természetére, vagyis arra, hogy állami földeket oligarcháknak adják el és bérbe ahelyett, hogy olyan gazdák kapnák meg, akik valóban meg is művelik azokat.

“Nagy miniszter úr közleménye egy mondatot sem cáfol a kutatásunkból” – állítja Viola von Cramon-Taubadel, EP-képviselő, a kutatás felelőse. A képviselő úgy nyilatkozott: “Bár a Vidékfejlesztési Program jelentős része kis és közepes méretű gazdaságokat támogat, ez a közös agrárpolitika egészének csak a töredéke. A kutatás egyértelműen rávilágít arra, hogy a kedvezményezettek mindössze 10%-a kapta meg a támogatások több, mint 77%-át. Ezek az egyenlőtlenségek tönkre teszik a helyi közösségeket. Ezen felül az ilyen méretű különbségek bizalmatlanságot gerjesztenek az EU-s támogatások irányába, továbbá torzítják a földpiac működését. Ennek kimondása nem a magyar gazdák elleni támadás, hanem pontosan annak az ellenkezője, hiszen a kutatás azokra a problémákra mutat rá, amelyek magyar gazdák esélyeit rontják és gazdaságaik fejlődését akadályozzák. Ezzel a kutatással néhány olyan politikus (és az ő családjaik és barátaik) szoros kapcsolatára szeretnénk rávilágítani, akik közvetlen kifizetéseken keresztül EU-s forrásokban részesülnek. A közös agrárpolitikát nem erre találták ki.”

A Zöldek/ESS képviselőcsoport által megjelentetett tanulmány jól demonstrálja, hogyan hajtotta végre a földrablást Magyarországon a Fidesz-KDNP kormánya, és hogyan emelkedtek oligarchák az ország legnagyobb földbirtokosaivá. Ezt a folyamatot a “családi gazdaságok támogatásának” nevezni kristálytiszta bizonyítéka annak, hogy abban a párhuzamos valóságban ahol a Fidesz működik, a “családi gazdálkodás” a mezőgazdasági oligarchák családjainak gazdagodását jelenti.

A Zöldek elutasítják ezt az álságos helyzetábrázolást. Mi úgy gondoljuk, hogy a közös agrárpolitikának az agroökológiai átmenetet kell támogatnia a nagyipari mezőgazdasági vállalatok és az oligarchák helyett. A közpénznek a közérdeket kell finanszíroznia nem pedig néhány politikai kedvezményezettet. Az igazság pillanata akkor fog elérkezni a Fidesz-KDNP kormány számára, amikor az Európai Parlament azon javaslatáról szavaz majd az Európai Unió Tanácsában, amely a közös agrárpolitika kifizetéseit 100.000 euróban maximálná földtulajdonosonként/birtokonként.

Schmuck Erzsébet, társelnök, LMP – Magyarország Zöld Pártja

Thomas Waitz, társelnök, Európai Zöld Párt, EP-képviselő

Viola von Cramon-Taubadel, EP-képviselő

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!