Fel kell készíteni hazánkat a klímakatasztrófa elkerülhetetlen következményeire!

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja szerint az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) legújabb jelentése minden eddiginél élesebben világít rá: vagy azonnal cselekszünk, vagy elképzelhetetlen mértékű ökológiai- és társadalmi katasztrófával nézünk szembe. Az orbáni politika azonban e téren is kudarcot vallott, ezért is létfontosságú a kormányváltás és a radikális zöld fordulat.

A mai nap nyilvánosságra hozott legújabb IPCC jelentés szerint az emberiség még akkor is nagyon komoly kihívásokkal néz szembe, ha sikerülne 1,5 Celsius-fokra leszorítani a globális felmelegedés mértékét az iparosodás előtti szinthez képest: szélsőségessé váló időjárás, pusztító árvizek, viharok, szárazságok, élelmiszerellátási problémák, járványok, a körülöttünk lévő ökoszisztéma drasztikus fogyása várható. Ahhoz, hogy el tudjuk kerülni a legrosszabb forgatókönyvet, azonnali cselekvésre van szükség a klímaadaptáció terén ugyanúgy, mint az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésében.

A Fidesz-kormány negligálja a tudományos világ figyelmeztetését, a miniszterelnök e téren is képtelen felmérni a hazánkat fenyegető veszélyeket. Függővé tette országunkat az orosz földgáztól, az autógyártó lobbi érdekében akadályozza a szigorúbb klímacélok megvalósulását, és ragaszkodik a Paks 2 beruházáshoz. Klímaadaptáció helyett tönkreteszi meglévő vizes élőhelyeink maradékát, lebetonozza zöldterületeinket, elherdálja karsztvizeinket, agrároligarchák kezére juttatja értékes termőföldjeinket.

Az áprilisi kormányváltás lehetőséget ad, hogy országunk a klímapolitika terén is visszatérjen az egyetlen járható és helyes útra.

Dr. Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!