Fel kell mondani a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos szerződést

Az atomenergia nem olcsó és nem is biztonságos, ezért az LMP határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez a paksi atomerőmű bővítését megalapozó szerződés felmondása, a bővítést előkészítő munkálatok leállítása érdekében – jelentette ki a párt parlamenti frakcióvezetője a baranyai megyeszékhelyen csütörtökön.

Keresztes László Lóránt a fukusimai atomerőmű-baleset tizedik évfordulóján tartott pécsi sajtótájékoztatón azt mondta: úgy látja, a teljes ellenzéki oldalon konszenzus körvonalazódik a paksi létesítmény bővítését megalapozó szerződés felmondása kapcsán.
A politikus úgy fogalmazott: mára minden olyan érv megdőlt, amely a bővítéssel kapcsolatos szerződést és az orosz fél pályázat nélküli meghívását megalapozta. Sokéves csúszásban van a projekt az orosz fél miatt, megalapozatlan volt, hogy a Duna vize elegendő lesz a bővített erőmű hűtésére, „az is hazugság volt, hogy a beruházást követően a termelt áram is olcsó lesz” – jelentette ki. Ezen kívül – folytatta – soha nem számították bele a költségekbe az erőmű üzemelése során keletkező nagy radioaktivitású, veszélyes hulladékok végleges elhelyezésének árát, és arra jelenleg megoldás sincs sehol a világon.
Kiemelte: szintén elfogadhatatlan, hogy Baranyában, a Mecsekben, Pécs közigazgatási határa közelében vizsgálja a kormányzat egy majdani atomtemető létesítésének lehetőségét. Leszögezte: kormányváltás esetén a tervezett helyszínen bizonyosan nem lesz atomtemető.
Kóbor József biofizikus, az LMP pécsi önkormányzati képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy Pécs az atomenergiát érintő „lánc két piszkos végével érintett”, hiszen korábban a mecseki uránbányák újranyitását, majd az atomtemető létesítését is tervbe vették. Előbbivel kapcsolatban megszűnt a közvetlen veszély, az atomtemetővel kapcsolatos vizsgálatok ugyanakkor továbbra is folynak a térségben – közölte.
A képviselő szerint érthetetlen, hogy a kiégett fűtőelemek végleges elhelyezésével kapcsolatban miért kizárólag Pécs közelében, Boda település környékén vizsgálódnak, a kormány miért nem számolt alternatívákkal, hiszen más országokban több helyszínt vizsgálnak egyidejűleg, majd szakmai, társadalmi egyeztetések és konszenzus alapján választják ki a végleges helyszínt.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!