A Fidesz az illegális hulladék pártján

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának mai ülésén a kormánytöbbség leszavazta az illegális hulladéklerakással szembeni hatékonyabb fellépésről szóló LMP-s törvényjavaslatot. Érthetetlen, hogy a Fidesz miért védi a gumiabroncsot illegálisan elhelyezőket.

A törvényjavaslat megnyugtatóan rendezné a használt gumiabroncsok elhelyezését, melyből hazánkban évente mintegy 35-50 ezer tonna hulladék képződik. Sajnos megszaporodtak az illegális gumiabroncslerakók az országban, leginkább a természetben, ami súlyosan környezetkárosító hatással bír.

A törvényjavaslat kulcselemeként az LMP kiterjesztené a használt gépjárművekre is fennálló díjmentes gyártóivisszavételi és újrahasznosítási kötelezettséget a gumiabroncsokra is. A törvényjavaslat emellett megalapozza az illegális autóabroncslerakással kapcsolatos hatékony, a feltárt jogsértéseket követően a lerakók elleni hatósági fellépést, és azt is, hogy a környezetvédelmi hatóság az általa elrendelt intézkedési kötelezettség nem teljesítése esetén a károkozó költségére elszállítassa az illegálisan lerakott hulladékot.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy környezetünket megóvjuk az illegális hulladéktól. A használt és törvénytelenül szétszórt gumiabroncslerakókat fel kell számolni. Érthetetlen, hogy a Fidesz miért nem tartja fontosnak ezt a küzdelmet. Felszólítjuk a kormányt, hogy ne csináljon mindenből presztizsharcot, fogja fel, hogy mi a magyar emberek érdeke.

A benyújtott törvényjavaslatot ITT olvashatják.

Keresztes László Lóránt,
az LMP frakcióvezetője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!