A Fidesz konzultál, a miniszterelnök kiskutyával pózol, de amikor cselekedni kell, cserbenhagyja az állatokat!

Az elmúlt időszakban sajnos megint szörnyű állatkínzásos esetektől volt hangos a média. Nem csoda, hogy egyre erősebb társadalmi igény fogalmazódik meg az állatkínzás szankciójának szigorítására. Egy társadalom erkölcsi fejlettsége valóban jól kifejeződik abban is, hogy hogyan bánunk a minket körülvevő érző lényekkel, a velünk élő állatokkal.

Az LMP úgy gondolja, hogy törvényhozási szinten is egyértelműen ki kell fejezni azt a társadalmi elvárást, hogy az állatok kínzása, semmilyen körülmények között nem elfogadható, és ez ellen minden lehetséges eszközzel fel kell lépni.

Az LMP javaslata ezért alapesetben bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, minősített esetben egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés büntetést ír elő, egyúttal megőrzi a büntetőjogi szankció arányosságát, bízva a bírói felelősségben.

Az állatvédelem valóban közös ügyünk, vagy legalábbis annak kellene lennie. Sajnos az elmúlt években a fideszes többség mégis lesöpörte minden egyes állatvédelmi javaslatunkat már a bizottsági eljárások során. Bíztam benne, hogy képviselőtársaim most pártállástól függetlenül támogatni fogják tárgysorozatba vételét, ám a kormány ismét lesöpörte javaslatunkat, bizonyítva ezzel, hogy az állatvédelem számukra kizárólag egy PR- fogás és nincs valódi elkötelezettség mögötte.

Schmuck Erzsébet,
a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!