A Fidesz már a 2016-os önmagát is megkérdőjelezi

2016-ban az Országgyűlés az LMP javaslatára megszavazta, hogy Magyarország nem támogat olyan szabadkereskedelmi egyezményt, amely negatívan érint természetvédelmi, emberjogi, vagy élelmiszerbiztonsági szabályokat, és hozzájárul a klíma- és ökológiai válság elmélyüléséhez. Ritka pillanat, nemzeti egyetértés volt abban, hogy nem növelni, hanem csökkenteni és szabályozni kell a nagyvállalatok korlátlan hatalmát.

Most, amikor a Dél-Amerika és az Európai Unió közötti MERCOSUR szabadkereskedelmi egyezmény van napirenden, az LMP benyújtott egy határozati javaslatot, hogy az Országgyűlés szólítsa fel a kormányt, erősítse meg a szabadkereskedelmi megállapodásokkal kapcsolatos elutasító álláspontját, tegye egyértelművé, hogy Magyarország nem ratifikálja és nemzetközi politikai fórumokon sem támogatja a MERCOSUR-EU megállapodást.

Hétfőn az Európai ügyek bizottság ülésén azonban bebizonyosodott, 2016 már régen volt. A kormánypárti képviselők tartózkodtak a szavazásnál és ezzel nemet mondtak a javaslat megvitatására is.

Az EU-MERCOSUR megállapodás radikálisan gyorsítaná az őserdők irtását, a természetpusztítást. Ez nem jó Dél-Amerikának, ezért tiltakoznak a szerződés ellen ők is. Az egyezmény hatására növekedne a természetet és önmagunkat is mérgező növényvédő szerek használata, az egyre több áru szállításával megnőne az üvegházhatású gázok kibocsátása, gyorsulna a klímaváltozás. Ráadásul az Európába áramló olcsó dél-amerikai hús és egyéb termékek komoly versenyhátrányba hoznák a magyar gazdákat is, akiknek a védelme, támogatása elvileg fontos Orbánnak is, de csak szavakban, tettekben nem!

A mai napon bebizonyosodott, hogy a kormány az EU-Mercosur egyezményt támogató német autóipar zsebében van és annak árusítja ki a nemzeti szuverenitásunkat és jövőnket, aki éppen a legtöbbet fizeti. Az árát pedig majd megfizetik a jövő nemzedékek.

Az LMP újra be fogja nyújtani a határozati javaslatát!

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!