A Fidesz megbecsülésének újabb jele: még csak tárgyalni sem hajlandóak a sztrájkról

A kormány két éve még csak tárgyalni sem hajlandó a szociális szakszervezetek sztárjkkezdeményezéséről, ezzel megfosztva őket egy alkotmányos alapjoguktól. Mára teljesen egyértelmű, hogy a kormány azért írta át a munka törvénykönyvét és tiltotta be a sztrájkot gyakorlatilag Magyarországon, hogy kénye-kedve szerint semmizhesse ki a saját munkavállalóit.

A szociális dolgozók este pontosan mutatja, hogy mit jelent, amikor a Fidesz “megbecsüli” a dolgozókat: lassan tíz éve nem volt érdemi béremelés a szektorban, sokan kétszázezer forintért dolgoznak méltatlan körülmények között. Majd a koronavírus alatt a kormány elvárta tőlük, hogy saját egészségüket kockáztatva garantálják, hogy senki nem marad ellátás nélkül, de valahogy nekik nem köszönték meg a munkájukat az egészségügyi dolgozóknak jogosan megadott félmillió forinttal. És amikor végül élnének az alkotmányos alapjogukkal, és sztrájkkal fejeznék ki tiltakozásokat, akkor a kormány két évig még csak tárgyalni sem hajlandó velük.

Teljesen egyértelmű, hogy a dolgozók valódi megbecsülését nem a Fidesztől, hanem a kormányváltástól lehet várni. Ennek egyik első lépéseként jóvátételt kell adni a szociális dolgozóknak: utólag ki kell fizetni nekik a félmillió forintos bérpótlékot, átfogó béremelési programot kell indítani és mielőbb visszaállítani a munkavállalói jogokat.

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!